Att köpa bostad i Spanien och på Costa del Sol

Köpprocessen - Så funkar det

Funderar du på att köpa bostad i Spanien och på Costa del Sol? Härligt! Det första du måste göra är att skaffa ett NIE-nummer, om du inte redan har det. NIE, eller Número de Identificación de Extranjeros, innebär att du är registrerad hos den spanska skattemyndigheten.

När man köper en bostad i Spanien tillkommer några extra kostnader i form av skatter, avgifter och andra kostnader som höjer det slutgiltiga priset en aning. Dessa kostnader varierar beroende på om du köper nyproduktion, en äldre bostad etc.

Så om du funderar på att göra verklighet av den spanska drömmen så finns här allt du behöver veta om köpprocessen.

När du hittat en bostad som intresserar dig, hjälper vi dig med visningen. Om du gillar det du ser, sker en förhandling och köpare och säljare kommer överens om ett försäljningspris.

VmlzbmluZw==

Nästa steg är det s.k. reservationskontraktet. Detta kontrakt är bindande, och vid undertecknande betalar man en deposition på 6 000€. Bostaden plockas då bort från marknaden under en reservationsperiod på 8-14 dagar.

UmVzZXJ2YXRpb25za29udHJha3Q=

Din advokat kontaktar säljarens representant och erhåller all dokumentation om fastigheten. detta görs för att kontrollera att alla tillstånd är på plats. Det är viktigt att kontrollera att det inte finns några utestående lån, skatter eller andra kostnader på fastigheten.

RiVDMyVCNnJ2JUMzJUE0cnZzYW5hbHlzJTIwJTI4RHVlJTIwRGlsaWdlbmNlJTI5

När din advokat godkänt all dokumentation ska köpekontraktet signeras. Vid signering betalar köparen vanligtvis 10% av försäljningspriset.

SyVDMyVCNnBla29udHJha3Q=

Innan du får dina nycklar ska lagfartsskrivning ske och den slutgiltiga betalningen ska genomföras hos notarien.

TGFnZmFydHNza3Jpdm5pbmc=

När lagfarten har undertecknats så registreras fastigheten hos myndigheterna. Man ska även informera leverantörer av el, telefon, vatten osv om ägarbytet.

UmVnaXN0cmVyaW5n

Grattis! Nu är det äntligen dags att njuta av ditt nya hem!

Om du behöver renovera din fastighet eller har några frågor om livet i Spanien så är vi givetvis tillgängliga även efter genomfört köp. Tveka inte att kontakta oss!

Tmp1dCUyMGF2JTIwbGl2ZXQlMjBpJTIwc29sZW4lMjE=